Tandtechniek Informatie voor Particulieren

Anti-snurk Maatregelen

Om snurken tegen te gaan, en/of als (gedeeltelijke) behandeling tegen slaapapneu, is er het Mandibulair Repositie Apparaat, ofwel MRA. De MRA heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen binnen de tandheelkunde. Steeds meer tandartsen bieden met een MRA hun patiënten de mogelijkheid om zich te laten behandelen voor hun snurk- of apneuprobleem.

antisnurk anti-snurk snurken MRA

Wat is snurken?

Snurken of “ronchopathie” is het geluid dat gedurende de slaap wordt voortgebracht door trillende zachte delen van de neusholte, mond en keel.

Snurken kan door mensen die binnen gehoorafstand ook willen slapen als bijzonder storend ervaren worden. Het kan bij hen ook het slaap onderbreken, maar ook de snurker zelf kan door zijn of haar snurken een slechte nachtrust ervaren. Ernstige snurkklachten kunnen soms een aanwijzing zijn dat iemand last heeft van korte ademstilstanden gedurende de nacht, genaamd slaapapneu. Deze ademstilstanden leiden vaak tot het (bijna) wakker worden waardoor de slaap ernstig wordt verstoord. Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en treedt meestal op in de leeftijdsgroep van 40- tot 60-jarigen. Met een MRA, een populaire en efficiënte anti-snurk maatregel, kan de arts ernaar streven om de luchtwegen van de snurker goed open te houden gedurende de slaap, en het trillen van weke delen te voorkomen.

Wat is Slaap-Apneu?

Slaapapneu (slaapapneusyndroom) is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap periodes van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Men spreekt van slaapapneusyndroom (SAS) bij meer dan 5 stilstanden per uur. Dit omdat een reguliere ademstilstand tijdens de slaap redelijk veelvoorkomend is, en er geen sprake hoeft te zijn van schadelijke onderbrekingen wanneer deze niet vaak voorkomen. Na een onderbreking in de ademhaling volgt een periode van min of meer normaal ademen, waarna er weer perioden van ademstilstand volgen. Deze perioden van ademstilstand kunnen relatief kort zijn en variëren van 15 tot soms 30 seconden. Perioden langer dan 30 seconden komen ook voor; hierbij wordt er onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolzuurgas uitgeademd. Wanneer dit voorkomt geven de hersenen het lichaam een signaal om wakker te worden. Na ontwaken (vaak met een schok) wordt de ademhaling weer hervat.

Storende ademstilstanden kunnen gedurende de slaap zeer vaak voorkomen. Het klachtenpatroon van de patiënt kan bestaan uit  zeer onrustige slaap, het niet uitgerust wakker worden, overdag in slaap vallen op onverwachte momenten en extreme tot zeer extreme vermoeidheid.

Elysee speelt een rol bij mechanische ademhalingsondersteuning tijdens de slaap, waarbij er wordt gezorgd dat er geen ademstilstanden optreden. De diagnose voor deze behandeling wordt gesteld in een zogenaamd slaapcentrum. Het onderzoek dat daar wordt uitgevoerd heet “polysomnografie”. Hierbij worden tijdens de slaap diverse metingen uitgevoerd die met de ademhaling te maken hebben.

anti-snurk snurkprobleem snurkproblemen snurken

Ga jij alsjeblieft vannacht op de bank slapen…

Mandibulair Repositie Apparaat (MRA)

Wanneer snurk en/of slaapapneu symptomen te bestrijden zijn zonder operatie kan er gebruik worden gemaakt van het Mandibulair Repositie Apparaat.

Een mandibulair repositie-apparaat wordt ook wel een snurk- of slaapbeugel genoemd. Deze tandheelkundige beugel wordt gebruikt om bij patiënten met snurkproblemen en het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS) de onderkaak en de daarmee verbonden weke delen naar voren gericht te houden. Hierdoor wordt de vernauwde bovenste luchtweg bij de patiënt verruimd en treedt tijdens de slaap een verbetering van de luchtpassage op. Dit type beugels lijkt veel op de uitneembare beugels die bij kinderen gebruikt worden.

Onderzoek heeft de afgelopen tien jaar aangetoond dat behandelingen met MRA’s met name effectief zijn bij mensen die leiden aan snurken en/of lichte en matige OSAS hebben. Ook worden MRA’s gebruikt bij de groep aan patiënten waarbij andere behandelingen onvoldoende succes hebben gehad. Anti-Snurk beugels worden tegenwoordig wereldwijd toegepast, en in de de wetenschappelijke literatuur aangeduid met de termen “mandibular advancement devices” (MAD) en “oral appliances” (OA).