Tandtechniek Informatie voor Particulieren

Kiespijn! En nu dan?

Kiespijn is vaak het gevolg van “pulpitis”. Als de tandpulpa (het meest levende deel van de tand waar de bloedvaten, zenuwen en cellen die tandweefsel kunnen aanmaken zich bevinden) ontstoken raakt, kan er hevige pijn ontstaan. Deze ontsteking heet pulpitus, en staat bekend als een zeer pijnlijke aandoening. De behandeling ervan bij de tandarts wordt door velen als onaangenaam ervaren, maar gelukkig kan men tegenwoordig een verdoving vragen tegen de pijn voor deze behandeling.

kiespijn oplossen

Hoe kom ik van kiespijn af?

Helaas kunt u als particulier alleen doen aan symptoom-bestrijding. Er zijn meerdere middeltjes die u kan proberen om de pijn te verlichten, allen met verschillende mates van succes. Echter, hiermee wordt de oorzaak in 99 van de 100 gevallen niet verholpen! De enige blijvende oplossing is het aanvragen van een tandartsbehandeling. Let op; hoe langer u dit uitstelt, hoe meer mogelijke schade er kan optreden als de infectie verergerd of zich uitbreid.

 • Pijnstillers
  Natuurlijk, een pijnstiller kan helpen in het geval van de meeste lichte tandpijn. Aspirine, Ibuprofen en Tylenol zijn effectieve pijnstillers die zonder voorschrift te verkrijgen zijn. Een pijnstiller is een goede optie als u tandpijn heeft, maar let wel dat u de aanbevolen dosering (door verpakking of arts) nooit overschrijdt.
 • Koud kompres
  Het aanbrengen van een koud kompres kan helpen doordat het gebied rondom de ontstoken kaak licht oppervlakkig verdoofd raakt en de bloedvaten zich vernauwen. Vul een zakje met ijs, wikkel het in een vaatdoek of een paar vellen keukenpapier en leg het meteen op de tand, of op de wang net buiten het gebied van de tand. Leg echter geen ijs direct op de tand, aangezien een groot temperatuurverschil erg pijnlijk kan zijn voor een gevoelige tand.
 • Handmatige verdoving
  Zonder voorschrift kunt u een tand- en tandvlees verdovende gel aanschaffen. Deze kan de typische ‘kloppende pijn’ van kiespijn een paar uur verlichten.
 • Grondige mondreiniging
  Het klinkt misschien vanzelfsprekend of kinderachtig, maar soms wordt de tandpijn veroorzaakt door kleine voedselresten die tussen de tanden of tussen tand en tandvlees zijn geraakt, en de pijn van holtes en gingivitis verergeren. Hierbij kan het grondig reinigen van uw mond een heel stuk helpen bij het elimineren van de pijn en het doen weggaan van het probleem. Grondig flossen, poetsen en een spoelmiddel zijn allen goed, en in combinatie alleen maar beter. Blijf dit ook herhalen zodra de pijn wegtrekt.
 • Zeezoutspoeling
  Als u geluk heeft, kan tandpijn veroorzaakt door een holte in de tand of een milde infectie vanzelf kunnen weggaan. Om dit proces een handje op gang te helpen, kunt u een spoeling maken van warm water met daarin een lepel zeezout. Gorgel grondig.

Kiespijn oplossen; het behandelen van de oorzaak

Wanneer uw kiespijn wordt veroorzaakt door een gaatje (cariës) of een lekkende vulling, kan uw behandeling aan de oppervlakte worden uitgevoerd. Hierbij wordt het gaatje uitgeboord, schoongemaakt en gevuld. Als het ligt aan een lekkende vulling wordt deze vervangen. Dit kan ook zonder verdoving worden uitgevoerd, maar vele mensen kiezen ervoor wel een verdoving te gebruiken. Na de behandeling kunt u pijnstillers gebruiken, wanneer u dit nodig vind. Vaak is één enkel bezoek aan de tandarts voldoende om de kiespijn te verhelpen.

Als de oorzaak (letterlijk) dieper zit, moet u een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Het behandelen van een ontstoken wortelkanaal is een stuk uitgebreider, omdat hierbij de dunne wortelkanalen schoongemaakt moeten worden– de kanalen waar de bloedvaten liggen om uw kies levend te houden, en de zenuw. Deze behandeling wordt altijd onder verdoving uitgevoerd en bestaat uit twee aparte sessies. De eerste sessie bestaat uit het verwijderen van de ontsteking en het laten weghalen van de ontstoken zenuw. Hierna krijgt u een tijdelijke vulling. Tijdens de tweede sessie worden de grote schoonmaak van de wortelkanalen afgerond en krijgt u een permanente vulling. Tussen beide sessies zit vaak een week tijd.

Een ontsteking aan de wortelpunt is de meest lastige behandeling, omdat een ontsteking zoals deze zich vaak onder de wortel van de kies in de kaak bevindt. De behandeling is voor het grootste gedeelte hetzelfde als die van een ontstoken wortelkanaal – ook hier worden de kanalen schoongemaakt – maar moet net iets dieper worden uitgevoerd.