Tandtechniek Informatie voor Particulieren

Tanden Bleken

Het bleken van tanden is een echte trend geworden. Veel advertenties vertellen u hoe makkelijk en snel u een mooie witte glimlach kan krijgen. En steeds meer verschillende producten komen er op de markt. Omdat een verkeerd bleekproces schade aan uw gebit kan brengen adviseren wij u altijd om het bleken van tanden in overleg met uw tandarts te doen.

Elysee Dental levert Forma Professional Tooth Whitening, een kwaliteitsproduct dat speciaal voor Elysee is geproduceerd door een internationaal gerenommeerde leverancier. Forma Professional Tooth Whitening voldoet aan alle kwaliteitseisen en kan u (in samenwerking met uw tandarts) op een veilige wijze voorzien van mooie witte tanden.

tanden bleken witten tandtechniek informatie

Tanden witter maken?

Tanden witten, ook wel bleaching genoemd heeft als doel de tandkleur witter te maken. Bij het bleken worden producten gebruikt die de natuurlijk intrinsieke tandkleur wijzigen.

Tandenbleken is een procedure dat vooral binnen de cosmetische tandheelkunde uitgevoerd wordt. Velen beschouwen terecht witte tanden als een aantrekkelijk deel van een mooie glimlach. Naarmate de leeftijd stijgt wordt een volwassen gebit echter donkerder. Deze verdonkering is het gevolg van veranderingen in de minerale structuur van het gebit, waarbij het glazuur verhardt. Uw gebit kan ook verdonkerden door bacteriën, bepaalde soorten voeding, en dranken als koffie, thee en rode wijn. Ook tabak is een boosdoener, waardoor rokers extra gevoelig zijn voor verdonkering van het gebit.

Is het bleken van het gebit veilig?

Tanden bleken blijkt na verschillende wetenschappelijke experimenten redelijk veilig. Lang werd er gedacht dat bestanddelen uit bleekgel het glazuur van tanden zouden aantasten, maar dit idee is inmiddels wat achterhaald.

Het bleken van tanden kan door middel van drie verschillende hoofdbestandsdelen:

  • Carbamideperoxide als hoofdbestandsdeel
  • Waterstofperoxide als hoofdbestandsdeel
  • Non-peroxidesystemen (op een basis van borium, bijv. natriumperboraat)

Van deze drie methodes is carbamideperoxide het beste getest. Waterstofperoxide werkt eveneens, maar is iets agressiever en daardoor niet toegestaan in België en Nederland. Non-peroxidesystemen zoals natriumperboraat zijn zwakker dan de producten die wel peroxide bevatten. Mede daarom vallen deze ook niet onder dezelfde restricties en hoeven niet per se door tandartsen worden uitgevoerd. Deze producten zijn veel zachtaardiger en kennen tot nog toe geen bekende bijwerkingen. De pijn en irritaties die bij peroxide-behandelingen bekend zijn blijven hier dan ook achterwege.

witte glimlach tanden bleken

Bovenstaande non-peroxidesystemen worden meer en meer aangeboden als betaalbaar alternatief op tanden bleken met peroxidesystemen. De spreekwoordelijke drempel tot dit soort behandelingen is gaandeweg hierdoor minder groot geworden.

 

Is mijn gebit geschikt voor tanden witten?

Laat altijd uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit beoordelen. Hij of zij moet eerst vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn. Daarna wordt de kleur van uw tanden onder de loep genomen. Er wordt gekeken of er sprake is van verkleuring, en wat de oorzaak hiervan is? Er wordt gekeken of u veel vullingen, kronen of bruggen heeft, en of aanslag de oorzaak van de verkleuring is. Bleken is namelijk niet altijd de enige of beste oplossing. Vullingen, kronen en bruggen kleuren namelijk niet mee en kunnen na het bleken op een storende manier zichtbaar worden. Hierom zal uw mondzorgverlener adviseren of bleken voor u zinvol is en wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.