Tandtechniek Informatie voor Particulieren

Waarom een kroon

Waarom een kroon, en wat zijn de voordelen? Een kunstmatige kroon wordt gebruikt als er niet genoeg houvast is voor een vulling. Meestal is dit het geval als door tandbederf van een groot deel van de tand of kies er onvoldoende oppervlak overblijft na verwijdering van het geïnfecteerde weefsel. Verder kan er een cosmetisch motief zijn; hierbij gaat het vaak om slecht gevormde of verkleurde tanden of kiezen in het zichtbare gedeelte van de mond.

Een kunstmatige kroon is een kapje van een keramiek en/of metaal dat precies past over een afgeslepen tand of kies, en hieraan wordt vastgehecht. Om een kroon er zo natuurgetrouw uit te laten zien, wordt de kap opgebouwd met een laagje translucent porselein.

kroon

Kronen en bruggen zijn bedoeld als een duurzame vervanging voor uw tand of kies. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. het plaatsen van een kroon of brug is daarom ook ingewikkelder dan de behandeling voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts een afspraak moeten inplannen om alle stappen van de behandeling te doorlopen.

Het plaatsen van een Kroon in 5 stappen

  1. Afslijpen van de tand of kies
    Tijdens uw eerste afspraak wordt een gedeelte van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon te plaatsen. Tijdens deze behandeling zal de tandarts u plaatselijk verdoven.
  2. De kaakafdruk maken
    Na het bijslijpen maakt uw tandarts een afdruk van de hele kaak of enkel het gedeelte waarin de afgeslepen kies zich bevindt. Hiervoor brengt uw tandarts een afdruklepel met een rubberachtig afdrukmateriaal in uw mond. Hiermee ontstaat een afdruk waarin later in het tandtechnisch laboratorium van Elysee het gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt vervolgens uw kroon of brug gemaakt. In de laatste jaren worden steeds meer kronen op een computer ontworpen en (gedeeltelijk) computergestuurd gefabriceerd door middel van een “CAD-CAM”. De stap van het gipsmodel kan worden overgeslagen door het scannen van de afdruk. Ook het nemen van de afdruk zelf zal in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker komen te vervallen, door het direct scannen van de preparaties in de mond.
  3. Beetregistratie
    Met de beetregistratie bepaalt uw tandarts hoe uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Dit is noodzakelijk om de hoogte van de kroon en de vorm van het kauw- en snijvlak te kunnen bepalen. Uw tandarts gebruikt hiervoor een wasplaatje of een ander soortgelijk materiaal dat uw beet kan registreren.
  4. De kleur bepalen
    Een mooie lach is goud waard, dus als de kroon of brug vóór in de mond staat, krijgt deze meestal een tandkleurige buitenlaag van porselein. Samen met uw tandarts (of ook de tandtechnieker bij Elysee) zoekt u een geschikte kleur uit aan de hand van een kleurenwaaier. In sommige situaties kan vlak voordat de kroon geplaatst wordt deze nog bij u gepast worden (in biscuit) zodat de laatste kleurdetails nog door de tandtechnieker kunnen worden aangebracht.
  5. De plaatsing zelf
    Bij uw laatste afspraak past de tandarts de kroon of brug in uw mond en zet deze vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt de tandarts een snelhardend laagje bio-cement aan. Vervolgens wordt de kroon of brug op zijn plaats geschoven en enige tijd stevig aangedrukt.